Sølvfisk

Bekæmpelse af sølvfisk – slip af med sølvfisk i boligen

Du kender dem sikkert. De små sølvglinsende aflange dyr, som suser rundt på gulvet i badeværelset. Det er sølvfisk, eller sølvkræ, som de også kaldes. Herunder får du en række råd til at slippe af med sølvfisk i dit hjem.

Sølvfisk (lepisma saccharina) er en underlig størrelse. Det er små ikke-flyvende insekter på ca. 10-25 mm. De gør ingen fortræd, og er som sådan ikke skadedyr. De er helt uskadelige for os mennesker. Men alligevel synes de færreste at det er lækkert med sølvfisk i hjemmet.

De optræder oftest på badeværelset, da de foretrækker fugtige omgivelser. Men du kan sagtens støde på dem i andre rum i din bolig.

Mange sølvfisk kan være tegn på fugtproblemer

Badeværelser vil ofte have en lille bestand af sølvfisk, det der naturligt nok er højere fugtighed her. Men optræder der mange sølvfisk i andre rum, skal du være opmærksom på at det kan være tegn på at der er fugtproblemer i dit hus.

Du bør derfor tjekke dit hus efter, eller få en professionel til det, for at se om der skulle problemer med opstigende fugt, utætheder, isoleringsproblemer osv.

Sådan slipper du af med sølvfisk

Har du ikke byggetekniske problemer i dit hus, er der heldigvis mange ting du nemt kan gøre, for at forebygge og slippe af med sølvfiskene.

1) Luft ud hver dag
Sølvfisk foretrækker lune og fugtige omgivelser, og du kan derfor med fordel sørge for at lufte ud, mindst een gang hver dag. I det hele taget er daglig udluftning, godt for mange ting, så det er bare en ekstra bonus, at du kan minimere antallet af sølvfisk på denne måde.

2) Grundig rengøring
Sølvfiskene er gode til at gemme sig i fuger og sprækker, og kan let snige sig forbi en løs rengøring. Sørg derfor for at rengøre grundigt, hvis du har problemer med sølvfisk. Det gælder specielt om at være effektiv  med støvsugeren. 

I badeværelset kan sølvfiskene bl.a. leve af sæberester i bruser og badekar, og du skal derfor sørge for at skylle grundigt efter brug.

Gulvvask skal der også til, men ikke overdrevent, da det vil skabe mere fugt.

3) Brug insektspray mod sølvfisk
En almindelig insektspray, som kan købes i de fleste byggemarkeder, havecentre og varehuse, kan også bruge til at bekæmpe sølvfisk med. De kan ikke tåle giften, og vil hurtigt gå til.

4) Lokkedåser til sølvfisk
Som vi kender det fra myrebekæmpelse, så fås der også lokkedåser til sølvfiskbekæmpelse. De hedder typisk bare insektfælder, og kan bruges til flere typer insekter, og så sølvfisk. Lokkedåserne sættes op i problemramte områder, og så går resten typisk af sig selv. 

5) Insektpudder til bekæmpelse af sølvfisk
Du kan også bruge insektpudder til bekæmpelse af sølvfiskene. Pudderet kan drysses ud på de steder hvor sølvfiskene ses, og evt. pustes ind i sprækker og revner, hvor de små kræ kan gemme sig.

6) Insektlak / insektmiddel
Det er også muligt at købe insektlak og insektmidler, som kan smøres på problemramte områder. Det kunne være i de sprækker, hvor det er svær med rengøring og andre midler.