Musen er et skadedyr i hjemmet

Bekæmpelse af mus i dit hus

Mus er skadedyr, når de kommer inden for hjemmets fire vægge. De kan bl.a. ødelægge isolering og ledninger, og være til stor gene. Se hvordan du kan bekæmpe mus i hjemmet, og hvordan du kan slippe af med, hvis de er kommet inden for.

Udendørs er musen sjældent et skadedyr for husejere, men indendørs er det en anden sag. Mus gnaver gerne i ting, og kan forårsage stor skade på bl.a. isolering og ledninger. Museskader på elektriske installationer, kan være yderst problematiske, og også øge risikoen for brand.

Får musene adgang til dit køkken, vil de både tage for sig af de fleste typer fødevare, og udgøre en smittefare, da de kan føre forskellige bakterier med videre med sig.

Mus bør derfor bekæmpes indendørs i dit hus.

Musene indfinder sig gerne i efteråret

Efteråret er et af de tidspunkter, hvor museproblemer kan vise sig. Efterhånden som varmen aftager, vil musene lede efter varmere steder til vinteren. Her er dit hus et oplagt valg, så det er med at være klar, og forebygge at musene kommer på besøg.

Sådan forebygger du mus i huset

Ofte er det mest effektive at forebygge at musene kommer ind i huset. Er de først indenfor, kan de være vanskelige at slippe af med. Herunder får du en række råd til museforebyggelse i hjemmet.

1) Spær alle naturlige indgange af
Musene kræver ikke meget plads, for at komme ind i huset, så det er nødvendigt at afspærre alle naturlige huller, som kan fungere som adgangsdøre for de små mus. Og det er med at se godt efter, for mus skal ikke bruge mere end 7-8 mm, for at kunne komme ind.

De typiske indgange er sprækker mellem facadebeklædning, ventilationshuller og lignende. Spær hullerne af med trådnet, helst i metal, så musene ikke kan gnave sig gennem det.

2) Tjek skuret
Har du redskabsrum, skure eller lignende i forlængelse af huset, skal du være opmærksom på at eks. fuglefoder, fiskemad osv. er spærret inde i beholdere, som musene ikke kan trænge ind i.

3) Anskaf dig en kat
Katte er effektive musejægere, og vil ofte kunne holde dig musefri i haven. Det vil ofte have den glimrende effekt, at risikoen for musebesøg i huse også falder markant. 

4) Undgå at musene kravler op af murene
Har du mulighed for det, kan du male en ca. 20 cm stribe hele vejen rundt om huse, i cirka 1 meters højde. Det skal være en hård og blank maling, så musene ikke kan finde fodfæste, når de forsøge at passere malingen.

5) Forebyg mus med gift
Du kan også vælge at forebygge mus med gift. Ved at placere musegift indenfor ved steder, hvor musen kan komme ind, kan du sørge for at den aldrig kommer længere.

Du kan også snyde musen, og placere rør og andre lokkende (falske) indgange, som musen naturligt vil forsøge at komme igennem. Læg gift i disse

6) Gem madvarer væk
Lad ikke madvarer stå fremme. Gem dem væk i køleskab og skabe, hvor musen ikke så let kan komme til. Brug evt. plastbeholdere eller metalbeholdere til at opbevarer madvarer i.

Sådan slipper du af med mus i huset

Har du først fået mus indenfor, skal du bekæmpe dem hurtigst muligt, inden de kan nå at gøre skade. Musebekæmpelse kan foregå på mange måder. Herunder får du en række råd til bekæmpelse af mus i hjemmet.

1) Brug musefælder
Musefælder har i generationer, været en af de mest effektive metoder til musebekæmpelse, og er i dag stadig en af de foretrukne metoder herhjemme.

Klapfælden er den mest kendte musefælde. Her klapper en metalanordning sammen om musen, når den forsøge at tage lokkemaden i fælden. Klapfælder til mus kan købes i alle byggemarkeder, havecentre og større varehuse. Vil du have den mest effektive løsning, kan du kæbe klapfælder til rotter. De er stærkere end dem til mus, og vil aflive musen øjeblikketligt, når fælden klapper.

Til klapfælder skal du bruge en lokkemad med duft, som kan lokke musen til fælden. Det kan være rosiner, spegepølse, chokolade og meget mere.

Der findes pgså en lang række musefælder på markedet, hvor musen fanges levende. Her lægges der også lokkemad i fælden. Men i stedet for en klap, vil der være en lille lem, eller plade som skubber sig op, når musen går forbi, og dermed fange musen i fælden. Den indfangede mus kan nu aflives manuelt, eller sættes ud i naturen. Vil du udsætte den igen, bør du køre et stykke væk og sætte den fri. Gerne op mod 1 km, så du undgår at musen finder tilbage igen.

Det vil ofte være en fordel at placere flere musefælder ad gangen, da du så kan kæmpe på flere fronter. Placer også gerne en eller flere musefælder langs væggene, da musene gerne løber her, når de bevæger sig gennem rum.

2) Bekæmp mus med gift
På markedet for musebekæmpelse, findes der en række bekæmpelsesmidler, som musegift og musekorn. Fælles for dem er at de indeholder en række stoffer, som slå musen ihjel. Ofte vil de være af indre blødninger, som musen får på en god uges tid.

Musebekæmpelse med gift bør kun foregå indendørs, og uden for børn og husdyrs rækkevidde, så du minimerer risikoen for at andre dyr i fødekæden forgiftes. 

Miljøstyrelsen anbefaler brug af giften chloralose til musebekæmpelse indendørs.

3) Skaf dig af med de døde mus
Er der mus der dør i fælder e.a., skal du skaffe dig af med dem, inden de begynder at tiltrække fluer og skabe lugtgener. Tag f.eks. en plastikpose på hånden, og brug den til at samle musen op med. Så kan du nemt vende vrangen ud, og har nu en nem pose, du kan smide i skraldespanden.

Bruger du gift til bekæmpelsen, skal du altid smide de døde mus i skraldespanden, så andre dyr ikke risikerer at blive forgiftede.