Muldvarp

Bekæmpelse af muldvarpe i haven

Muldvarpen er et af de dyr, som sjældent er velkommen i haven. Den graver sig gennem haven, og laver muldvarpeskud på græsplænen og i køkkenhaven. Læs mere herunder om bekæmpelse af muldvarpe i haven.

Muldvarpe er et af de skadedyr, som hører til den gruppe der laver kosmetisk skade i haven. Den hverken ødelægger rødder eller afgrøder i køkkenhaven. Dens eneste last er egentligt at den laver muldvarpeskud, der hvor du mindst vil have det. Nemlig på din græsplæne og måske også i din køkkenhave.

Så for at undgå skuddene i haven, er du nød til at bekæmpe muldvarpen.

Sådan bekæmper du muldvarpe i haven

Det er lettest at slippe a med muldvarpen, hvis du starte med at bekæmpe den, så snart du ser spor af den. Når det første skud viser sig, er det tid til at sætte fælder op.

Muldevarpefælder / muldvarpesakse er det mest effektive til muldvarpebekæmpelse i haven. De kan købes i alle havecentre og byggemarkeder, og koster typisk omkring 100,- pr. muldvarpesaks.

Køb mindst et par stykker, da det øger dine chancer for et godt resultat.

Nu gælder det om at finde de friskeste muldvarpeskud. Det er her muldvarpen har været aktiv senest, og typisk her at dine chancer er bedst.

Muldvarpesaksen skal nu sættes ned i muldvarpens gang, så muldvarpen kan kravle ind i fælden. Du kan enten vælge at grave ned i et muldvarpeskud, eller lokalisere muldvarpens gange rundt om skuddet, og så grave ned her. Det kan du gøre ved at stikke en pind ned i jorden, i en cirkel rundt om skuddet. Er der to skud inden for kort afstand, er det lettere at finde, da der så vil være en gang i mellem de to skud.

Grav nu ned til gangen, så den er fritlagt. Muldvarpesaksen “lades” nu, og sættes ned i hullet. Sørg for at placere saksen, så muldvarpen skal kravle igennem den, og dermed ramme udløsermekanismen i fælden. Er det en bred gang, kan du placere lidt jord ved siderne, så muldvarpen ikke bare kravler uden om.

Når muldvarpesaksen er placeret, kan du sætte en sort malerspand over hullet, og placere lidt af den overskydende jord rundt langs kanten. Det skal du gøre for at der ikke kan slippe lys ned i hullet.

Så er det bare at vente.

Kig til fælderne en gang om dagen. Lykkedes det ikke første gang, må du prøve igen. Det kan være nødvendigt at flytte lidt rundt på fælderne. Specielt hvis der viser sig aktivitet andetsteds i haven, med nye skud.

Når muldvarpen er fanget, kan du putte den i en pose, og så ellers bare ud med skraldespanden.

Forebyggelse af muldvarpe i haven

Det er sværtmhelt at forebygge muldvarpe i haven. Det er vigtigt at samarbejde med naboer, hvis der skulle vise at dukke en muldvarp op, kan du eller naboen være klar til den måtte krydse skellet.

Har du først haft muldvarpe i haven, er risikoen typisk lidt større. Et tomt og efterladet gangsysem, er en åben invitation til nye tilflyttere, og det er derfor nødvendigt at holde øje løbende. Hvis d vil, kan du derfor godt have en fælde stående i en af gangene permanent. Men en ny tilflytter vil nu hurtigt afsløre sin tilstedeværelse – i form af nye skud.

Få flere tips til bekæmpelse af muldvarpe >

Professionel muldvarpebekæmpelse

Har du ikke held med dine muldvarpefælder, kan det være nødvendigt med professionel assistance. Der findes en række firmaer, der tilbyder skadedyrsbekæmpelse af muldvarpe.