Bekæmpelse af møl – undgå møl i klædeskab og køkken

Sværmer der små “natsværmere” rundt i dit soveværelse eller i dit køkken? Så har du måske fået møl. De små sværmere er glade for at slå sig ned i vores hjem, men kan gøre skade.

Køkken mølEt af de typiske tegn på at du har fået møl, er at du begynder at se små flyvende grå-brune sværmere i dit hjem. De er typisk ikke mere end 1 cm lange, men det afhænger af arten. Ofte vil man også kunne se pupper fra larverne, larvernes spind eller deres ekskrementer.

2 typer møl i hjemmet

Når man snakker møl i private hjem, er der normalt to typer man skeler mellem. Dem som går i fødevarer, og dem som går i tekstiler, som tøj og møbler.

Herunder får du en række råd til forebyggelse og bekæmpelse af begge typer.

Bekæmpelse af møl i tøj, møbler og gulvtæpper

De møltyper der går i tekstiler, som tøj, møbler og gulvtæpper, kan volde stor skade. Herhjemme er det typisk klædemøl (Tineola bisselliella) og pelsmøl (Tinea pellionella), som forvolder skade. Det er larverne af disse møl, som kan spise sig gennem tekstiler, og lave huller i dit tøj.

 • Flyvende møl kan bekæmpes på helt traditionel vis, med eks. en fluesmækker eller et godt klap med hænderne. Du kan også anvende en insektspray, som kan fåes i dit lokale byggemarked.
 • Kig hele dit klædeskab igennem. Tag tøjet ud og kig efter spor af larver, pupper og spind. Finder du noget, skal du vaske tøjet ved mindst 50 grader. Dermed går larverne til. Du kan også fryse tøjet ned, ved mindst -18 grader i nogle dage. Det tager også livet af larver og æg.
 • Rengør skabet godt. En grundig tur med støvsugeren er påkrævet. Sørg for at komme godt ind i hjørner og sprækker, da larverne kan gemme sig her.
 • Overvej en insektspray. Den er effektiv til at udrydde møllarver og æg, der gemmer sig på utilgængelige områder.
 • Når skabet er mølfrit, bør du forebygge nye mølangreb, ved at pakke tøj ind, som du ikke bruger. Om sommeren kan det varme vintertøj pakkes ned, og modsat om vinteren. Brug vacuumposer, plastkasser o.l.
 • Er dine møbler eller gulvtæpper angrebet af møl, skal du gøre disse grundigt rent. Støvsug tit. Hyppig rengøring vil ødelægge mange mølæg, og tage livet af de fleste larver.
 • Brug insektspray eller flydende insektmiddel mod møl. Disse kan købes i dit lokale byggemarked.

Bekæmpelse af møl i dit køkken

Der findes en række mølarter, som optræder i køkkenet, hvor de går i fødevarer. Det er typisk frømøl eller melmøl, som slår sig ned i dit køkkenskab. Køkkenmøllene går gerne efter produkter som mel, korn, gryn, tørret frugt og lignende.

 • Skil dig af med de ramte fødevarer.
 • Ønsker du ikke at skille dig af med fødevarerne, kan du putte dem i ovnen en times tid ved 55 grader. En dag eller to i fryseren, vil også tilintegøre møl, larver og æg.
 • Undgå melrester og andre rester, der ligger på hylder og i skuffer. Rengør hvis der spildes.
 • Gør køkkenskabe grundigt rent. Tag støvsugeren og brug den godt i hjørnerne og ved kanter i skabene. Vask herefter med sæbevand med en godt opvredet klud.
 • Forebyg angreb af køkkenmøl, ved at opbevare udsatte fødevarer i lukkede eller lufttætte beholdere. Både plastbeholdere, dåser og plasticposer er effektive til formålet.
 • Ryd ud bagerst i skabet. Gamle produkter kan hobe sig op, og vil derfor bedre kunne skjule møllene. En grundig sortering, kan derfor være effektiv.
 • Undgå brug at insektspray og gift, da disse kan forurene dine fødevarer. De kan dog bruges i afstand fra fødevarerne, f.eks. ved loftspanelerne, hvor larverne kan finde på at forpuppe sig.

Professionel bekæmpelse af møl

I svære tilfælde af mølangreb, kan det være nødvendigt at få professionel hjælp, til at bekæmpe møllene. Her kan du tage fat på et firma der tilbyder skadedyrsbekæmpelse af møl. Se evt. vores oversigt over skadedyrsbekæmpere i Danmark.