Bekæmpelse af hvepse – sådan slipper du af med hvepsene

Hvepse kan være en plage, der kan gøre de hyggelige grillaftener til en pestilens. Se hvordan du kan bekæmpe hvepse herunder.

HvepsHvepsene er i størstedelen af året ikke til den store gene, men i løbet af sommeren og sensommeren, bliver de mere aggressive og nærgående, og kan være voldsomt generende, når man skal opholde sig udendørs.

Endvidere kan hvepse være farlige, hvis man er overfølsom over for deres gift.

Der er derfor god grund til at bekæmpe hvepsene, så de ikke når at blive en plage ved hus og have.

Sådan forebygger du hvepse

Det er svært helt at undgå hvepse, men der er dog flere ting du kan gøre, for at holde antallet af hvepse nede, i og omkring dit hus og din have.

Fjern små nye hvepsebo
I din kamp mod hvepsene, bør du med jævne mellemrum gå en tur rundt om dit hus. Kig godt efter om der er hvepse, der er ved at starte nye hvepsebo op. Finder du de tidlige tiltag til et nyt bo, er det nemt at fjerne og destruere det. Kig også efter på loftet, i skure, redskabsrum, brændestabler mv. Hold også øje med huller i jorden. Hvepse bygger ofte bo nede i jorden.

Den letteste måde er at tage et par handsker på, og væbne dig med en plasticpose, stor nok til at hvepseboet kan være der i. Sæt posen rundt om boet, luk tæt, og bræk derefter boet af. Slut af med at binde en knude på posen.

Fjern søde sager
Hvepsene bliver tiltrukket af søde sager som eks. sodavand, saftevand, syltetøj, is osv. Sørg derfor for at rydde op, gøre rent, skylle glas og tallerkener af osv., så hvepsene ikke tiltrækkes af disse.

Sådan bekæmper du hvepse

Er du hårdt plaget af hvepse, kan det være nødvendigt at bekæmpe dem. Med målrettet hvepsebekæmpelse, kan du ofte holde antallet af hvepse nede, så genen fra dem holder sig til et minimum.

Fjern hvepsebo
Har hvepsene bygget hvepsebo ved eller i dit hus, skal du få disse fjernet. Hvepsene bygger hele tiden boet større og større, og der kan være plads til mange hvepse og mange nye larver i sådan et bo.

Når der ikke er flere larver at tage sig af i hvepseboet, vil mange af hvepsene forlade boet. De bliver herefter mere nærgående og aggressive, og vil kunne udgøre store gener.

Gift mod hvepse
Hvepsene kan også bekæmpes med hvepsegift, som er et middel mod hvepse. De findes i mange varianter, både som spray, pulver og skum, til anvendelse både ved og i hvepsebo. Tag en tur i byggemarkedet, og se hvilke muligheder der findes.

Gift mod hvepse kan være nødvendigt, hvis hvepseboet er skjult. Du kan så bruge giften på de steder, hvor hvepsene færdes og kravler ind og ud.

Opsæt hvepsefælder
Hvepsefælder kan også være effektive til bekæmpelse af hvepse. Fælles for fælderne er at de skal lokke hvepsene ind i fælden med et sødemiddel, hvor efter hvepsene så vil gå til grunde i fælden.

Det kan være eks. sukker- eller saftfælder, hvor hvepsene så vil drukne i væsken i fælden, da de ikke kan komme ud igen.

Du kan købe hvepsefælder i dit lokale byggemarked, eller lave dine egne fælder. En tom flaske med sukkervand eller saft i bunden, kan være ganske effektiv til at fange hvepsene. Hæng en flaske op lidt væk fra terrassen. Så kan du tage toppen af de sværmende insekter, når I skal sidde udendørs.

Få flere tips til bekæmpelse af hvepse >

Professionel bekæmpelse af hvepse

Er du hårdt plaget af hvepse, eller har du fået hvepsebo, som du ikke selv er tryg ved at skulle fjerne, kan du tage fat på en professionel skadedyrsbekæmper. De har ekspertisen og udstyret til at kunne fjerne hvepsebo både inde og ude.