Bekæmpelse af bananfluer i dit køkken

Bananfluer er en hyppig gæst i de danske køkkener. Specielt om sommeren kan der hurtigt komme mange fluer, ofte hvis man ikke får fjernet gammelt frugt.

Bananfluer, eller frugtfluer, som de også kaldes, er de små generende fluer, som de flest har haft på besøg i hjemmet. Oftest er det i køkkenet de optræder, da det er her bananfluerne, finder de fleste fødeemner.

Drosophila Melanogaster, som den så fint hedder, er en 3-4 mm lang flue, som lever mange steder i vores natur, og også ind i mellem i vores huse.

Gammel frugt tiltrækker bananfluer

Bananfluer tiltrækkes ofte af gammel frugt, hvor de gærende processer i den rådnende frugt, er en lækkerbisken for de små fluer. Der ud over lokkes den også til af gamle madrester og væsker som vin, eddike, saft mv.

Fluerne lægger æg i eks. gærende frugt, og da en hunflue kan lægge 25 æg om dagen, kan få fluer hurtigt blive til flere. Det er derfor med at få dem bekæmpet, inden de formerer sig, og problemet eskalerer.

Forebyg bananfluer i køkkenet

Et af de vigtigst våben i kampen mod bananfluer, er forebyggelse. Du kan med få midler, gøre det mindre sandsynligt, at fluerne slår sig ned i dit køkken.

  • Fluerne elsker madrester, så det er vigtigt at holde en god hygiejne i køkkenet. Sørg for at skille dig af med gammel frugt, madrester og sjatter. Skyl tallerkener og glas af, hvis de skal stå fremme inden de skal vaskes op. Er der spildt på bord eller komfur, så sørg for at vaske overfladerne af.
  • Sørg desuden for at skifte skraldeposen ud jævnligt, så de gærende rester ikke tiltrækker fluerne.
  • Glas og flasker bør fjernes eller skylles, så resterne ikke står og tiltrækker bananfluerne. Det er specielt sylteglas, sodavands- og ølflasker osv. der kan give problemer.
  • Karklude og viskestykker bør skiftes jævnligt, da disse også kan have rester på sig.
  • Afløbet kan huse gode levebetingelser for fluerne, så brug evt. afløbsrens i nu og næ. Afløbsrens vil uskadeliggøre æg, larver og fluer, som lever i afløbet.
  • Opbevar frugt i en beholder eller i køleskabet, så bananfluerne ikke kan komme til den.

Bekæmpelsesmetoder til bananfluer

Har du først fået bananfluer i køkkenet, er der flere ting du kan gøre for at bekæmpe dem.

  • Forebyg bananfluer ved at følge rådene fra tidligere i artiklen.
  • Brug fælder til fluerne. Du kan enten købe bananfluefælder, eller lave dine egne med få midler. Fælder kan købes i byggemarkeder eller i webshops. Vil du selv lave en, kan du tage et syltetøjsglas, hælde en sjat balsamico i, og placere et stykke afskåret frugt. Glasset lukkes med husholdningsfilm, hvor i der prikkes nogle små huller, så fluerne kan komme ned i glasset.
  • Klassisk fluepapir kan også anvendes. Fluerne vil sidde uhjælpeligt fast på dette. Hæng en rille eller to op i køkkenet, i områder hvor du er værst ramt af flueplagen.
  • Brug en insektspray til at bekæmpe bananfluer. Der findes flere fluegifte og insektsprays, som må bruges mod bananfluer. Tag en tur i byggemarkedet, de har helt sikkert et middel, der kan hjælpe dig.

Få flere tips til bekæmpelse af bananfluer >

Brug en professionel skadedyrsbekæmper

Har du ikke selv held med at slippe af med bananfluerne, kan du tage fat på et professionelt firma. De kan hjælpe dig med den nuværende flueplage, både med gift og fælder.